1. Новини
  2. Новини та події
  3. Новини
  4. Альфа-моногліцериди

Альфа-моногліцериди

Альфа-моногліцериди

З 1січня 2006р. в Європейському союзі були заборонені антибіотичні стимулятори росту (AGP). Ця заборона – наслідок стурбованості, пов’язаної з розвитком резистентності до антимікробних речовин та перенесенням генів стійкості до антибіотиків від тварин до людини.

У минулому органічні кислоти широко використовувалися в годівлі тварин завдяки їх протимікробній дії. Зараз відомо, що гліцериди жирних кислот мають набагато сильнішу протимікробну дію. Крім того, гліцериди жирних кислот, як правило, не корозійні та не мають запаху.

Основна дія гліцеридів жирних кислот є у 3х напрямках:

-          Контроль патогенів;

-          Захист організму;

-          Здоров’я кишківника.

Гліцериди утворюються, коли гліцерин змішується з певними органічними кислотами за певної температури, часу та тиску. Ця реакція етерифікації створює серед інших α-моногліцериди, які мають сильний вплив на здоров’я та продуктивність тварин. По-друге, утворюються дигліцериди. Дигліцериди також мають потенціал для покращення здоров’я та продуктивності тварин. По-третє, тригліцериди утворюються і використовуються як джерело енергії.

                                α-моногліцериди

Альфа-моногліцериди являють собою клас гліцеридів, які складаються з жирної кислоти, пов’язаної з sn1-положенням гліцерину за допомогою складного ефіру та відомі своїми сильними антимікробними ефектами.

Залежно від довжини ланцюга жирної кислоти можуть бути отримані різні а-моногліцериди. Розрізняють а-моногліцериди коротколанцюгових жирних кислот (КЛЖК) та а-моногліцериди середньоланцюжкових жирних кислот (СЛЖК), що мають різні характеристики:

- Альфа-моногліцериди КЛЖК, такі як а-монопропіонін та а-монобутирин, а-моногліцериди пропіонової кислоти та масляної кислоти відповідно, в основному активні проти грам-негативних бактерій.

- Навпаки, а-моногліцериди СЛЖК, такі як а-монокаприлін, а-монокаприн та а-монолаурин, більш ефективні проти грам-позитивних бактерій.

Були проведені численні дослідження, що підтверджують антибактеріальну дію а-моногліцеридів in vitro та in vivo. Крім того, у науковій літературі зазначається, що а-моногліцериди СЛЖК і, зокрема, а-монолаурин, мають противірусні властивості.

Сильний ковалентний зв'язок а-моногліцеридів забезпечує численні переваги в порівнянні з вільними жирними кислотами. Альфа-моногліцериди не залежать від рН і, отже, не дисоціюють. Вони нелетючі, неагресивні та термостійкі під час обробки корму. Крім того, а-моногліцериди мають нейтральний смак і запах, але, що найважливіше, дослідження показали, що а -моногліцериди надають набагато сильнішу протимікробну дію в порівнянні з їхніми відповідними вільними жирними кислотами.

Крім того, а-моногліцериди є амфіфільними сполуками, що мають як ліпофільні (жиролюбні) властивості завдяки їх жирнокислотним хвостам, так і гідрофільними (водолюбні) властивості завдяки їхньому гідрофільному каркасу (гліцерин). Це забезпечує самоемульгування а-моногліцеридів в воді.

Отже, вони активні у 4х різних середовищах: воді, кормі, шлунку та кишковому тракті.