1. Новини
  2. Новини та події
  3. Новини
  4. Виробництво яйця - Стійкість для довготривалої несучості

Виробництво яйця - Стійкість для довготривалої несучості

Виробництво яйця - Стійкість для довготривалої несучості

У виробництві яєць триваліші цикли несучості можуть допомогти зменшити витрати, тому вони є перспективним рішенням у важких економічних умовах. Крім того, вони можуть зменшити вплив виробництва яєць на навколишнє середовище. Отже, дедалі більше уваги приділяється підвищенню несучості та якості яєць наприкінці циклу несучок. Однак через дедалі інтенсивніший метаболізм утворення яєць кури-несучки є більш сприйнятливими до хвороб, що вимагає зміщення в розведенні та харчуванні птиці у напрямку більшої стійкості, щоб поліпшити її стійкість для довших циклів несучості.

Після досягнення несучками 480-денного віку спостерігається швидкий спад виробництва яєць, що призводить до зниження їх комерційної вартості. Розуміння механізмів погіршення показників кладки може допомогти уповільнити процес. Яєчник і печінка є ключовими органами, що беруть участь у виробництві яєць курей-несучок, саме тому знання того, як ефективно їх підтримувати поживними речовинами, може вплинути на підвищення стійкості несучості.

 

Окислювальний стрес в старіючих органах

Старіння яєчників є одним з найвищих факторів ризику, що призводить до зниження функцій яєчників і, отже, до зменшення несучості. Дослідження показали, що окислювальний стрес відіграє провідну роль у старінні яєчників. Антиоксидантний статус яєчника з віком знижується в результаті зменшення антиоксидантних ферментів та антиоксидантів у власних захисних механізмах курки. Окислювальний стрес ініціюється поступовим накопиченням активних форм кисню (АФК) у яєчниках та зменшенням антиоксидантної здатності під час процесу старіння. Це посилиться через стресові фактори, такі як спека, мікотоксини, ендотоксини та інші, які збільшують вироблення АФК у несучок на клітинному рівні. Окислювальний стрес визначається як дисбаланс між виробленням АФК та ​​їх усуненням захисними механізмами. Цей дисбаланс призводить до пошкодження важливих біомолекул і клітин з потенційним впливом на весь організм. Це також може призвести до запальних реакцій, які можуть вплинути на енергетичну ефективність несучки.

Вікові зміни антиоксидантної здатності печінки курки є важливим фактором, що впливає на функцію печінки. Дослідження продемонстрували, що загальна антиоксидантна здатність печінки зменшується в міру старіння птиці, і це також пов’язано зі зменшенням несучості та здатності утворення прекурсору жовтка.

 

Годівля для стійкості у виробництві яєць

Для подовження циклу несучості комерційного поголів’я необхідне тривале підтримання у здоровому стані органів, що беруть участь у виробництві яєць. Годівля для збільшення антиоксидантної здатності курей-несучок стримує зменшення антиоксидативного старіння яєчників і, таким чином, може допомогти довше підтримувати функціонуючі яєчники. Також годівля для поліпшення адаптаційних можливостей птиці до стресових факторів допомагає мінімізувати стресові реакції, такі як окислювальний стрес, запальні реакції та зменшення споживання корму, що призводить до підвищення стійкості птиці та зменшення потенціалу стресових факторів.

Концепція Gut Agility Activator Anco FIT була спеціально розроблена для збільшення здатності птиці ефективніше пристосовуватися до викликів та зменшення стресових реакцій, які в іншому випадку зменшують продуктивність несучок та потенціал для витримки довших циклів несучості. Випробування, проведене на комерційному поголів’ї курей-несучок у Бразилії, демонструє, як птиця в раціоні якої був доданий  Anco FIT покращує стійкість птахів до стресових факторів порівняно з птахами на контрольному раціоні. Вплив стресових факторів був меншим на несучість, і птахи швидше відновлювались від стресових факторів, що призводило до більшої стійкості в період несучості та збільшенні кількості яєць, вироблених на одну несучку протягом дослідного періоду.